Home / Nieuws / Twee nieuwe icoonfietsroutes: Kunststedenroute en Groene Gordelroute
icoonfietsroutes-fietsvakantie in vlaanderen

Twee nieuwe icoonfietsroutes: Kunststedenroute en Groene Gordelroute

Goed nieuws voor fietsers: de vijf Vlaamse Provincies en Toerisme Vlaanderen lanceren twee nieuwe icoonfietsroutes: de Kunststedenroute en de Groene Gordelroute. Samen met de eerder geopende Kustroute, Frontroute 14-18, Schelderoute, Maasroute en Kempenroute zijn er zo zeven van de negen beoogde icoonfietsroutes geopend. Goed voor meer dan 2.500 km fietsplezier!

icoonfietsroutesDe nieuwe icoonfietsroutes zijn sterke thematische fietsroutes die Vlaanderen op de kaart plaatsen als topbestemming voor fietsvakanties. Ze vervangen de klassieke LF-routes (landelijke fietsroutes) in Vlaanderen.

icoonfietsroutes
Kunstfietsroute: Gent. © David SamynIov

De Kunststedenroute
De Kunststedenroute telt 332 km en verbindt de kunststeden Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent en Brugge met de kust in Oostende.  Via de Kunststedenroute ontdekken vakantiefietsers de rijke Vlaamse geschiedenis in de vorm van erfgoed, kunst en cultuur in 5 Kunststeden. Je kan het interpreteren als een citytrip met de fiets. Je combineert de Kunststeden naar keuze waarna je er gerust enkele dagen kan vertoeven. Tegelijk is een unieke combinatie van natuur- en cultuurbeleving mogelijk dankzij de fietstrajecten door natuurgebieden. Jaagpaden langs kanalen en rivieren en oude spoorlijnen zorgen voor zorgeloos, veilig en aantrekkelijk fietsen.

icoonfietsroutes
Groene Gordel: fietsen door het -Zonienwoud. (c) Lander Loeckx

De Groene Gordelroute
De Groene Gordelroute laat je fietsen in de 126 km lange groene gordel rondom de hoofdstad. Deze fietsroute toont meteen de prachtige natuur rondom de hoofdstad! Het gaat er heuvel op, heuvel af door het land van Bruegel, hopvelden golvende akkers en indrukwekkende panorama’s. Onderweg passeer je ook de druiven- en witloofstreek met onderweg imposante kastelen. Tip: in het Pajottenland of de Zennevallei mag je niet vergeten te genieten van een welverdiende lambiek, geuze of kriek!

De Tommenmolen in Grimbergen. © Toerisme Vlaams-Brabant / Dominic-Verhulst

Vlaanderen als fietsvakantiebestemming
Toerisme Vlaanderen en de vijf Vlaamse provinciale toeristische organisaties ontwikkelden 9 thematische icoonfietsroutes om Vlaanderen als fietsvakantiebestemming te promoten. De icoonfietsroutes rijgen de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar als een paternoster via aantrekkelijke fietswegen en rond sterke thema’s. Nog voor de zomer van 2021 worden ook de Heuvelroute en de Vlaanderenroute voorgesteld. De icoonfietsroutes zijn toegankelijk voor iedereen en vooral bedoeld om te genieten en te proeven van de streek.  Alle icoonfietsroutes beschikken over een eigen uniforme bewegwijzering in twee richtingen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Ontdek alle Icoonfietsroutes | Internet: vlaanderenmetdefiets.be
Meer fietstips vind je in onze rubriek fietsen.

Koos jij ook reeds een fietsvakantie in Vlaanderen?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

Bron en beeldmateriaal: Toerisme Vlaanderen en de 5 Vlaamse provincies.

About De redactie

Check Also

maand lambiek

Proeven en genieten tijdens Maand van de Lambiek

Bij de maanden september en oktober denken we spontaan aan de herfst. Het bladerdak krijgt …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *