Home / Trips / Daguitstap / Op daguitstap in Zeeland: naar de bron van de mosselen
daguitstap in Zeeland:

Op daguitstap in Zeeland: naar de bron van de mosselen

Dit keer trekken we er op uit net over de Belgisch-Nederlandse grens. Zo’n zestigtal kilometers van Antwerpen zitten we in Zeeland, bekend van onder andere de mosselen. Deze geschelpte lekkernij lokt dagjesmensen naar mosseldorpen als Yerseke, Philippine en Bruinisse. Ook reisreporter Fons ging op daguitstap in Zeeland voor de mosselcultuur.

Wat je moet weten van de mosselcultuur
Zeeland grenst aan West- en Oost-Vlaanderen en aan de provincie Antwerpen. Ben je op daguitstap in Zeeland, dan mag een pot Zeeuwse mosselen niet ontbreken tijdens je bezoek. Want deze provincie in het zuidwesten van Nederland en mosselen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Nederland kweekt men in twee gebieden mosselen: de Waddenzee en de Oosterschelde. Mosselen zijn rijk aan eiwitten en zitten vol mineralen en vitaminen. Overal kan mosselen eten in Zeeland eten maar Yerseke, Philippine en Bruinisse zijn de bekendste mosseldorpen.

Het mosselseizoen start normaal in juli maar hangt af van de conditie van de mossel. Liefhebbers houden zich vaak aan het credo ‘mosselen eet je wanneer er een R in de maand is.’ Nochtans loopt het mosselseizoen tot half april en onthoud je beter dat mosselen best op tafel komen als er een R in de seizoenen zit: zomer, herfst en winter.

Foto: (c) Fons Jacobs

Ieder mosselseizoen brengen een zeventigtal mosselkotters 90 miljoen kilo mosselen naar Yerseke.  Voorafgaand aan de verkoop ontzanden de mosselen in verwaterpercelen. Ze worden geveild in de mosselveiling in Yerseke dat bekend staat als het ‘Mosselcentrum’ van Noordwest-Europa. De mosselsector concentreert zich rond de Zeeuwse plaatsen Yerseke, Zierikzee, Bruinisse en Tholen. De mosselkwekers zijn uit deze vier visserijplaatsen afkomstig. Hun mosselkotters zijn te herkennen aan de aanduidingen op hun boeg: YE, ZZ, BRU, HON en TH.

Foto: (c) Fons Jacobs

Yerseke, Bru en Philippine, 3 echte mosseldorpen
Yerseke en Bruinisse,  ter plaatse zeggen ze ‘Bru’,  zijn echte mosseldorpen. Je ziet er rijen mosselkotters in de havens. Hier eet je mosselen direct aan het water. Ook Philippine is zo’n mosseldorp, al is de mosselhaven lang geleden gedempt. De lokale restaurants serveren er ieder jaar zo’n half miljoen kilo mosselen. Vijf van de patrons zijn familie van elkaar. Ze hebben dezelfde grootvader: mosselvisser Arie Wiskerke. De levensgrote mossel op de dijk in Bruinisse maakt duidelijk dat je er in een authentiek mosseldorp terecht komt. ‘Bru’ ligt aan nationaal park Oosterschelde en het grootste zoutwatermeer van Europa, de Grevelingen. In het centrum van de gemeente vind je mosselgroothandels en winkels voor consumenten.

Foto: (c) Fons Jacobs

Ook recreatie staat hier op de kaart. Je kuiert er langs de mosselvloot in de haven of steekt wat meer op over de mosselgeschiedenis in visserijmuseum Brusea. Overigens, niet enkel het mosselgebeuren geeft Bru bekendheid. De oesterkweek, de vangst en handel van mesheften (scheermessen), Oosterscheldekreeften, harder, zeebaars en paling dragen mee de faam uit. Yerseke stelt zichzelf voor als hét mossel- en oesterdorp van Zeeland. Het leven draait hier om schelpdieren.  Wie wil kan met een gids langs de oesterputten wandelen of eens binnenlopen bij de mosselveiling. Tevens vind je in Yerseke  het Oosterscheldemuseum met wetenswaardigheden over oesterkweek, mossel-, kreeften- en kokkelvisserij.

Wat nog zien en doen tijdens een daguitstap in Zeeland?
Als je even weg wil van de mosselpotten kan je in Zeeland terecht in tal van leuke dorpen en steden en in natuurgebieden. De provincie biedt een waaier aan mogelijkheden voor een dagje uit, een weekendje weg of een langer verblijf. Zoals overal in Nederland komen fietsers en wandelaars er in een aards paradijs terecht.

Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

Tot de bezienswaardigheden behoren het Oosterschelde Nationaal Park waar je bruinvissen, zeehonden, zeepaardjes en inktvissen spot. In Ouwerkerk geeft het Watersnoodmuseum een duidelijke kijk op de gevolgen van de watersnoodramp in 1953. Om nieuwe noodsituaties te voorkomen bouwden men stuwen, beter bekend als de Deltawerken. Die moet je minstens één keer in je leven gezien hebben. De bouw van de stuwen duurde maar liefst 57 jaar en beschermt Zeeland tegen het water. Het meest indrukwekkend zijn ze als je te voet of per fiets bezoekt. Neeltje Jans is een educatief centrum met informatie over de sluizen, natuur en meer. Tip: maak een rondvaartboot langs de Deltawerken.

Moet je zeker doen: een bezoek aan educatief centrum Neeltje Jans !

Tussen Domburg en Veere vind je het voormalig waterwingebied. Net buiten Oostkapelle bezoek je gratis het kasteel Westhoven dat o.a. Karel de Stoute, Karel V en Willem V niet onbekend was. Nu kun je er zelfs overnachten. Wie nog vrije tijd over heeft, kan niet aan Middelburg voorbij. In deze monumentenstad vind je 1.200 monumenten. De stad is eventueel te verkennen met een rondvaartboot. In de Slikken van de Heen aan het Volkerak grazen wisenten. Deze Europese bizons kwamen vroeger veelvuldig in de regio voor. Neem laarzen mee als je er wil wandelen.

Veere is een van de 17 beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. Een wandeling door de historische stad is van begin tot einde boeiend. Aangrenzend ligt het bekende Veerse Meer met legio watersportactiviteiten en gratis toegankelijke onbewoonde eilandjes waar je mag barbecueën.

Vestingstad Sluis behoeft geen omschrijving en ook het Verdronken Land van Saeftinghe op de grens met ons land is ‘de omweg waard.’ Een tip: maak een wandeling met een gids, dan kom je in delen die zonder begeleiding niet toegankelijk zijn. Nog niet moe? Trek dan naar Zierikzee en beklim er de 281 treden van de 62 meter hoge Dikke Toren.

PRAKTISCH INFO
Algemeen
Yerseke Promotie | Internet: yersekepromotie.nl/toeristische-informatie-yerseke
Tourist info Yerseke
| Internet: touristinfoyerseke.nl
Toerisme Domburg | Internet: domburg.com/nl
Toerisme Middelburg | Internet: uitinmiddelburg.nl
Toerisme Sluis | Internet: sluisonline.nl/zien-doen
Toerisme Zeeland | Internet: zeeland.com/nl-nl/visit
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Bezienswaardigheden
Oosterschelde Nationaal Park | Internet: np-oosterschelde.nl
Watersnoodmuseum | Internet: watersnoodmuseum.nl
Neeltje Jans | Internet: neeltjejans.nl
Kasteel Westhove | Internet: stayokay.com/nl/hostel/domburg
Verdronken Land van Saeftinghe | Internet: saeftinghe.eu/nl
Eveneens de moeite om te bezoeken na een daguitstap in Zeeland: Breskens. Check het reisverslag op reisreporter.be.
Overnachten
B&B Casabelle | Deze charmante B&B ligt op een steenworp van mosseldorp Philippine en is de ideale startplaats om Zeeland te verkennen. | Internet: dichtbijhuistips.be/overnachten/bedandbreakfast/bb-casabelle-boekhoute-verwelkomt

Ging jij ook al eens op daguitstap in Zeeland?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje onderweg? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

📌 Pin nu en plan later

Beeldmateriaal: © betrokken toerismediensten tenzij anders vermeld.

About Fons Jacobs

Check Also

Hotel–restaurant Sanglier Durbuy: uithangbord voor kleinste Belgische stad

Durbuy is het kleinste stadje van de wereld. Hoewel het in hartje Wallonië ligt, waan …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *