Home / Weetjes / 8 tips om de mooiste zomerfoto’s met je smartphone te maken: Deel II

8 tips om de mooiste zomerfoto’s met je smartphone te maken: Deel II

‘Welke camera gebruik je?’ Je hebt deze vraag zeker als eens gesteld of moeten beantwoorden. Een Canon type dit of Nikon type dat is meestal het standaardantwoord. Hoe vaak zegt iemand ‘Gewoon, mijn smartphone’? Juist, niet zo veel. Toch is het eenvoudig en je kan er bovendien professioneel ogende foto’s mee maken. Deze tips helpen je op gang!

Smartphone diepte
Beweeg je smartphone en jezelf om diepte te creëren.

1. Ga diep
De camera van je smartphone heeft het vaak moeilijk om diepte te creëren. De typische wazige achter-of voorgrond verkrijgen is een hele opgave voor de kleine sensoren en groothoeklens van je toestel. Om een duidelijker perspectief vast te leggen, is de vooral boodschap: probeer! Maak niet te snel een foto maar verplaats je gsm en jezelf. Raak het scherm aan op de plaats die je wilt benadrukken. Gebruik nadien geen blur-app die je foto onscherp maakt. Dit komt geforceerd en onprofessioneel over.

2. Maak een mini-wereld
Een wijde vallei of majestueuze bergteken is een goede reden om de panorama-stand van je smartphonecamera even te testen. Geduld en een vaste hand zijn dan de ingrediënten voor een originele, lange foto. Maak je foto nog een tikkeltje specialer door het te transformeren in een miniwereldbol. Dit doe je door de gratis app tiny Planet te downloaden. Het aparte resultaat is bovendien handiger dan een panorama om te verspreiden op sociale media!

smartphone app tiny Planet

smartphone fototips
Transformeer één plek in een hele wereld met de handige app!

3. Zet ‘m op de rooster
Binnen de fotografie wordt er gegooid met termen als compositie en regel van derden. De basis van een goede foto is dan ook de positionering. Ook in de smartphonefotografie hou je hier dus best rekening mee. Om het gemakkelijk te maken kan je het rooster of de grid aanzetten bij de instellingen van je camera. Nadat het rooster verschijnt, schik je het onderwerp op een lijn of snijpunt ervan. Dit hoef je natuurlijk niet altijd te doen, maar het geeft je foto een dynamisch karakter!

smartphone hulplijnen
Zoek de juiste compositie dankzij de hulplijnen op je scherm.

4. Geef je foto een vintage look
Ga op zoek naar een fijn stukje karton, plakband en een naald. Dat is wat je nodig hebt om je eigen speldenprikcamera of gaatjescamera te maken. Prik een gaatje in het karton en plak het voor je lens. Let op: Het gaatje moet kleiner zijn dan je lens zodat je het juiste effect verkrijgt. Het resultaat is een vintage foto die je beeld een nostalgisch gevoel geeft. Een foto zag er nog nooit zo authentiek uit!

gaatjescamera
Bloemen fotograferen met een eigen gaatjescamera!

5. Hou het proper
Het lijkt evident, maar maak je lens eens schoon. De gewoonte om je gsm in je broekzak te bewaren leer je dus beter af. Vuiligheden en stof zorgen voor wazige en donkere beelden en er is geen filter die dat kan oplossen! Je lens regelmatig afvegen met een doekje is dus de boodschap. Nog steeds niet helemaal vlekvrij? Dan kan je investeren in een lensreinigingsvloeistof. Niet nodig? Probeer het misschien toch maar even, het verschil is vaak enorm!

Bescherm je smartphone
Bescherm je cameralens en steek je smartphone niet in je broekzak.

6. Reflecteren, wie oefent zal het leren
De professionals kunnen niet zonder en het is enorm handig voor portretfoto’s: reflectieschermen. Met dit praktisch attribuut stuur je als het ware het licht. Het zorgt daarbovenop voor een warme gloed die je portret leven in blaast! Je kan op zoek gaan naar zilverpapier, lijm en karton, of je kan het jezelf makkelijk maken. Het zonnescherm dat in je auto ligt is een ideaal alternatief reflectiescherm voor smartphonefotografie. Neem een slachtoffer als model mee en zoek het licht op!

7. Speel met het licht
Heb je het reflecteren te pakken? Dan kan je voor een extremere variant gaan en jezelf een prisma aanschaffen. Hou dit glazen object voor je smartphonelens, zoek de juiste hoek en je beeld krijgt een echt zomers, buitenaardse gevoel. Prisma’s vind je in variërende groottes vanaf €3,91 op verscheidene websites. Eerst wat oefenen voor je dit hoekige object aanschaft? Kristallen en zelfs drinkglazen zijn perfecte proefobjecten om mee aan de slag te gaan. Is die antieke luster op zolder dan toch voor iets goed!

smartphone polaroid printer
Druk je werk gemakkelijk af met een unieke polaroid printer. © Pixabay

8. Print je foto’s af!
Een hoopje prachtige foto’s bij elkaar gefotografeerd? Dan is het altijd fijn deze ook effectief in handen te hebben. Je hoeft zelfs niet te zitten met doorsturen, kabels en slechte printers. De Polaroid Zip Mobile Printer (€149) en de Fujifilm Instax Share (€197) printen je beelden rechtsreeks van je smartphone af op een leuk polaroidformaat. Geen zin om veel geld uit te geven? Via websites zoals Polabora en LALALAB maak je een selectie van je foto’s op sociale media, kies je een formaat en stijl en klaar is kees!

Deel I gemist? Haal het hier in!

About Katy Goelen

Check Also

Timelapse toont België hoe je het nog nooit zag

Denk aan mooie landen en België zal niet snel tussen je lijstje staan. En dat …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *