Home / Weetjes / Zomerse foto’s maken met je smartphone doe je met deze 8 tips!

Zomerse foto’s maken met je smartphone doe je met deze 8 tips!

De lange zomerdagen maken stilaan hun intrede en de cameratoestellen komen steeds meer naar boven. Het zwoele licht is dan ook een bron voor unieke, zomerse beelden. Een ultra moderne camera heb je hier zelfs niet voor nodig, je smartphone is voldoende. Wij maken je alvast warm met deze tips!

Zoek op je scherm naar reflecterende figuren.
Zoek op je scherm naar reflecterende figuren.

1. Zoek natuurlijke filters
Breng de zomer in je foto met natuurlijke effecten zoals een flare. Dit krijg je als zonnestralen reflecteren op je lens en speciale vormen op je scherm toveren. Negeer dus even de basisregels van de fotografie en richt je toestel naar de felle zon. Raak je scherm aan, zodat je camera weet waar het moet focussen met al dat licht. Zoek nu even op je scherm tot je de flare ziet en leg ‘m snel vast!

Je foto krijgt meteen een zomers effect.
Je foto krijgt meteen een zomers effect.

2. Hou je zonnebril op zak
Je kan je foto een tropisch effect geven door de gekleurde glazen van je zonnebril te gebruiken. Plaats ze voor je lens en je ziet het verschil meteen! Het is een natuurlijke lens, die je bovendien meestal op zak hebt tijdens de warme zomerdagen! Tip: experimenteer met verschillende kleuren zonnebrillen en bepaal welke kleur en sfeer het beste bij je foto past.

Gebruik je gewone camera voor selfies.
Gebruik best je gewone camera voor selfies.

3. Laat de frontcamera achterwege
Front camera aan, kijken hoe je haar erbij ligt en shoot! Een selfie maken is simpel, maar wist je dat de gewone camera veel beter is van kwaliteit? Je draait dus beter even je camera om, of vraagt iemand een foto te nemen. Ben je een moeilijke kiezer? Je kan ze ook alle twee op hetzelfde moment gebruiken. Met de Frontback app maak je met beide camera’s  tegelijkertijd een foto, waarna de applicatie deze voor jou in een unieke collage zet.

Een verrekijker is een natuurlijke zoom, maar zorgt ook voor een origineel effect.
Een verrekijker is een natuurlijke zoom, maar zorgt ook voor een origineel effect.

4. Zeg nee tegen de zoom
Dat je foto op je smartphone steeds lelijker wordt naarmate je verder inzoomt, is duidelijk, maar wat kan je hieraan doen? Haal een verrekijker boven en zet deze voor je camera. Het is even zoeken naar het gewenste plaatje, maar eens gevonden, is je ingezoomde foto van optimale kwaliteit. Wazige stukken of storende pixels zijn verleden tijd! Heel simpel en het oogt bovendien professioneel!

Met de burst optie, kies je de perfecte foto uit een lange reeks.
Met de burst optie, kies je de perfecte foto uit een lange reeks beelden.

5. Burst erop los!
Elke vakantie wordt er wel eens een springfoto gemaakt. Net in de lucht en klik! Maar die klik komt meestal veel te vroeg, net iets te laat of andersom. De oplossing hiervoor is de Burst mode. Dit is een simpel trucje om na één sprong de perfecte foto te verkrijgen. Heb je en Iphone? Dan hou je de knop om een foto te maken gewoon ingedrukt. Zo kan je in 10 seconden al 100 foto’s maken. Android toestellen hebben deze optie niet altijd standaard ingesteld. Je kan daarom de app Fast Burst Camera Lite installeren en dan ben je helemaal klaar om te bursten!

Wees voorzichtig als je het glas in het water plaatst.
Wees voorzichtig als je het glas in het water plaatst.

6. Maak onderwaterfoto’s
Neem eens een foto onder water! Maar wacht, voor je je GSM het water in gooit, neem je best een drinkglas mee. Plaats je smartphone in dit glas, houdt het glas (voorzichtig!) in het water tot je lens onder het waterniveau komt en neem een foto! Het resultaat is uniek en vooral veel goedkoper dan een onderwaterlens of onhandig hoesje. Let wel op tijdens je uitstap naar de zee, golven zijn het niet altijd eens met je plan!

De extreme groothoeklens van de fisheye geeft een uitgebreid en origineel effect.
De extreme groothoeklens van de fisheye geeft een uitgebreid en origineel effect.

7. Gebruik accessoires
Een afstandsbediening voor foto’s, extra flits, 3D-lens of 360° camera, je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. De markt voor smartphone fotografie wordt dan ook steeds uitgebreid met leuke en vaak goedkope gadgets. Een micro-, macro-, of fisheye-lens heb je zo al voor een klein prijsje en ze geven bovendien een professionele look en feel aan je foto’s. Statieven voor je smartphone bestaan er ook in alle vormen en maten. Zo wordt een selfie maken wel heel makkelijk!

VSCO Cam laat je toe basisaanpassingen en filters te bewerken.
VSCO Cam laat je toe basisaanpassingen en filters te bewerken.

8. Vergeet de gewone filters niet
Verscherpen, vervagen, meer contrast of minder verzadiging. Er zijn verschillende applicaties die de basisbewerkingen voor foto’s aanbieden. Hierna kies je uit een reeks filters die je foto omtoveren tot een zomers kunstwerk. Een aanrader volgens bekende instagrammers is de VSCO Cam, die bijna heilig wordt verklaard. Hiernaast heb je nog een ruim aanbod aan andere originele apps. Snapseed, Photoroom, Fonta, TouchRetouch, de wereld van filters is eindeloos. Laat die hashtag #nofilter dus maar even achterwege en zoek welke filter het beste bij je foto past!

Foto’s: © Katy Goelen

About Katy Goelen

Check Also

Timelapse toont België hoe je het nog nooit zag

Denk aan mooie landen en België zal niet snel tussen je lijstje staan. En dat …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *